Sunday, March 16, 2014

Laluan Hidup Aku--Doktor UniSZa Part 1

Salaamualaikum wbt.

ZAMAN SEKOLAH MENENGAH DULU-DULU

Aku.H. dan si L. Kami bertiga waktu zaman sekolah dulu memang kamceng giler. Aku dengan H satu kelas. Jannatul Ma'wa nama kelas kami. Nama syurga baq hang. L pula kelas Jannatul Firdaus. Nak citer keakraban kami ni, tiap2 kali waktu rehat kami bertiga mesti pergi dewan makan sesama. Eh x pergi kantin?Mesti korang pelik kan? Sekolah aku dulu tu dewan makan kitorang waktu rehat jam 10pg tu derang sediakan kuih-muih utk pelajar2. Jd bg menjimatkan wang kitorang x g kanten tp pergi dewan makan je ambek kuih sebiji dan biasanya minum tea o suam tu je.

Eh mana kisah kamceng nya?

Meh aku nak citer.

Aku dengan H satu kelas an? Jd bila kelas kitorang habes dulu untuk rehat, kekadang tu kelas L x abes lg. Jd aku dgn H akan tunggu kelas dia sampai abes baru kitorang gerak g dewan makan sesama. Begitulah sebaliknya L akan lakukan utk kitorang. Benda ni terjadi sampai r kitorang abes sekolah iaitu abes SPM.*sedeh lak aku bila teringat kenangan kami ni*

H dan L dua-dua budak pandai dan aktif. Aku budak biasa-biasa je. H budak paling pandai. Kau tau tak dia dapat ranking ke -8 pelajar terbaik dalam PMR 2006 seluruh Malaysia??? Pandai giler kan?

H dan L jugak dua2 ketua pengawas. Eh naper ada 2 org ketua pengawas?? Lol. 

H ketua pengawas sekolah. L pulak ketua PRS. Pembimbing rakan sebaya. Dua-dua pengawas r tu. Cuba beza bidang je. Kan?hehe 

Aku? Cam biasa r. Budak biasa-biasa je. Sedih kan?

H aktif dalam debat bahasa melayu dan syarahan sekolah. Nun sampai jd wakil Selangor dia bersyarah. Selalu aje ponteng kelas utk latihan apa sume. Tp exam tetap teror n skor memanjang. Aku x paham caner dia leh skor. Bila jd cemtu, aku terpaksa akui dia memang genius. Ye la, aku yg selalu dtg kelas dan study x seberapa ni pun skor ala kadar je. Dia yg byk x dtg kelas plak lg tinggi dr aku. Aku ni bodoh ke? Bukan. Sememangnya si H tu yg terlebih kepandaiannya. Kan?

L plak aktif dalam debate. Siyes teror giler dia berdebate. Huh! English aku plak memang ke laut mati kalo bercakap. Apatah lg nak berdebat dlm omputih? Kompem hancus lg memalukan diri.

Aku selalu tya H dan L. 

"Weh korang nnti korang nk jd pe?"

H laju je jawab "doktor".

"Ko plak L nk jd pe?"

L pikir beberapa saat sebelum jawab "Engineer kot. Entah. Tengok acaner result aku nnti. Dah ko nak jd pe?"

"Aku?errr wartawan kot. Aku memang suka r tengok wartawan dlm tv tu. Yg p jenjalan satu dunia tu smbil citer2 pengalaman dia dalam tibi tu."

*mata bersinar2 bila memberitahu impian aku itu*

------------------------------------------

Result SPM keluar.

Ye sudah tentunya H ttp jd best student sekolah. Stret 12A1. L plak 12A. Aku? Biarlah rahsia.

Aku mesej H dan L tya derang nk smbung belajar kat mana. Dua-dua bgtau aku nk smbung jd doktor. H azam dia nk smbung kt Mesir. L pun sama. Pastu derang tya aku. Aku jawab senang aje.

"Aku ikut korang aje la".

Senang. Sebab aku sayang derang sepenuh hati aku ubah cita2 aku. Sebabnya masa tu aku yakin bila aku jauh dr derang aku xkan jmpa lg yg satu kepala mcm derang berdua. 

*bila fikir sekarang bodoh plak aku buat camtu.Siyesly*

Beberapa bulan kemudian.

H terbang ke Egypt mbek Medic. L plak terbang UK mbek Engineering. Yes. L mbek engineering atas desakan kakak dia yg keje sbg engineer jgk. Sian dia. Anyhow skrg dia sgt bhgia dgn bdg tu.  Untung laaaa tu je aku leh ckp.

Aku plak?

Aku smbg kt Kolej Matrikulasi Pahang di Gambang. Aku dpt twrn Sains Hayat untuk Program Satu Tahun. Aku sedih ke? X de r sedih sgt. Life must go on brother. 

Lps setahun, i nailed it. Dpt r pointer tggi, pastu apply r medic d Uni Sultan Zainal Abidin. Masuk sini tengok2 aku batch ke -2. Hahaha course medic kt sini masa tu baru umur setahun. Aku tahu dah. Hehehe

Skrg dh cukup lima batch. Junior2 aku sume 4 flat habaq hang. UniSZA skrg dah demand dah weh pengambilan dia. Maknanya kalo ko xdpt  4 flat samada matrik ke asasi ke jgn harap r dpt mbek medic. Sedih kan?

Nak wat acaner, bdk zaman skang pandai2 sgt. Sape suh jd pandai? Hehehe bodoh lak aku tya soklan gitu.

So, begitu la sedikit sbyk riwayat hidup aku sampai r terdampar di unisza mgmbil Medic. Setahun lebih lg kt sini. Doa2 la lps grad terus dpt posting kt mana2 hospital. Asalkan dpt. Sabah atau Sarawak pun aku sggup prgi. 

--------------------------------------------

"So, tuan belog ok ark mbek Medic?".

Mesti korng tya soklan ni kan? Aku tahu dah. Jd aku tya korang balik. Korang nak jawapan jujur ke jawapan tipu?

"Mesti r jawapan tipu tuan belog". *angkattangankebahumatajelingkeatas*

Sarcastic sgt kan korang.haha.

Ye.Aku bahagia. Alhamdulillah kerana Allah bawak aku ke atas jalan ini. Aku sgt2 menghargia jalan yg aku ambil ini. Siyes, korang bljr 5 tahun pun korang rasa x cukup utk bkrja, tp nak sgt2 kerja jd doktor.Acaner tu?

Korang pikir r sendiri.

Ok dah.

Ada soalan? 

*angkat kening*

Thursday, March 13, 2014

2014- umur aku 23 dh la ni.

Salaamualaikum..

Gilos lamo aku dok ngepost dale blog aku ni weh!

Have nothing to story u guys ----> ape ko ingat aku ni story teller korang ke hape?

Kalo korang rindu aku korang follow je la twitter(yg ni aku aktif gegiler babeh!meroyan tiap2 ari dlm twitter aku tuh. Taip je ZainodinAlAyubi..hah jumpa la aku kat situ. Tp kena request la.Sebab aku bkn jenis yg suka open sume bnda dgn sume org.

Kalo nk ikut muka  buku..taip Ayub Zainodin. Entah la korang jmpa aku kt sini. Sbb aku private org yg nk find friends on fesbuk. Retis sgt idop ini.

Lg kalo korang nk tahu muka aku ni acaner boleh la follow aku nyer instagram. Taip je Ayub Zainodin.

Feel free to follow me.

Daaa. Ok doa2 la aku rajin ngepost. Korang leh request aku nk ngepost ape bu drop ur comment on this post. 

Ewww.

Salaam.

Thursday, May 23, 2013

Sejenis Abuyabeyi

Assalamualaikum wbt...

First of all jom kita sama2 merafakkan kesyukuran kita kpd Allah swt kerana dgn izin dan inayah drNya...hari ini, jam ini, minit ini, saat ini Alhamdulillah kita berada dlm bulan Rejab...x lama lg masuk Syaaban dan lepaih tu tibanya bulan barakah bulan Ramadan...

Sekejap saja kan masa brlalu...Alhamdulillah sdh 21 kali dah ( kalo ikut kiraan umur) dpt menikmati Ramadan...inshaAllah tahun ni yg ke-22 Ramadan....doa sama2 agar Allah beri kesempatan itu..yg mana blum tntu kita dpt kan?

Skrg tgh berposting Public Health...Posting yg mmg mmbawa aku ke dlm dunia keasyikan... Ecewah..Keasyikan di sini maksudnya ialah aku enjoy je...bykkkkk sgt masa free...buleh dikatakn masa free lg byk drpd masa kau bljr...anyway mmg itu adalah hakikat Posting Public Health...Aku x nak cite lg psl posting ini...I ll keep it to the next entry...wokeh? ( Sila angguk tanda setuju)

Off da topic.

Thinking of another 2 years I have to go through to finish my studies adalah sgt menyesakkan kepala... 
2 tahun lg weh....lama tuuuuu....x tau la dpt survive atau x...hya pd Allah tmpt brsrh n tmpt brgntung...

Load of memories yg aku dh smpn dlm kpla...apa yg ada dlm blog ini 10% pun x smpai..huhu...

Tujuan asal aku buat blog ni adalah nk jdkn my diary-la-sgt....at last it end up with my-entah-apa-apa stories mories...wakakkaka...

Aku tulis post ini apabila aku sdr when Allah bg aku masa lpg...aku akan baca semula post-post yg aku tulis...and at that time aku akan nangis sorg2 mengenangkan kngn yg Allah dh bg pd aku...

Itu shja luahan kali ini...terima kasih sudi brsahabat dgn aku yg hina ini...

Salam.




Monday, May 13, 2013

Mak Saya Yang Bagilah!

Assalamualaikum wbt...


Aku nak bagitahu korang semua satu rahsia. Rahsia tentang salah satu daripada minat-minat aku....errrrr lebih kpd prkara tidak berfaedah sebenarnya...korang nak tahu apa dia? Ianya ialah aku suka mengorek rahsia nama orang...korek punya korek....dah dapat tahu nama empunya badan...then aku lupa camtu je....salah satu kelemahan aku ialah AKU PAYAH NAK INGAT NAMA ORANG!!!!

Tetapi...ada tetapi uolls.....

AKU SUKA KEPADA NAMA YANG SEDAP DIDENGAR....

errrr....maksud tuan blog?

maksudnya aku jeles dengan nama orang yang bunyinya mcm "kelllasssss sgt nama kau kan..".

Aku ada satu bnda nk story morry dgn korang...begini kisahnya.....(berkisah bagai la plakkkkkkkk....)..ada aku heran??

Banyak kali...tak selalu....tetapi BANYAK KALI....everytime aku introduce nama aku jika ada sesi suai kenal/ ice breaking/ taaruf...aku biasanya guna ayat skema je...cenggini bunyinya..

"Nama  Muhammad Ayub Bin Zainodin..."..

Aku berhenti kejap..tengok muka2 mereka2-yg-nak-tahu-sgt-nama-aku-tu...Ada yg sometime menyampuk cenggini...

"Wahhh nama Nabi...SubhanAllah.."

Ada yg hangguk. Tak tau la mengiyakan apa entah. Ada yg biasa2 je....

Satu perkara terdetik di pangkal hati (ayat BM A1 SPM Tahun 2008)...

Aku sedar nama aku biasa-biasa saja. Simple. Tak unik macam nama2 korang yang "wallawehhh!!!!..". Tak sedap didengar macam nama korang. Tak bunyi moden macam nama korang.  Bunyi macam orang zaman dahulu kala gittew.. I admit that.

Tetapi...

Nama aku dua patah perkataan aje (Cuba kira nama korang berapa patah perkataan) . Ada 2 gabungan nama Nabi yang hebat (Muhammad + Ayub). Orang kata (orang kata bukan aku kata) nama aku senang nak ingat. Orang kata (again orang yang kata bukan aku) tak berbelit lidah bila nak akad nikah nama aku nanti..(Aku lelaki awat nak akad nama aku plak???  Woi cerdik! Tok Kadi nanti kena akad  nama kau jugak la weiii!!!)


Contoh Akad Nikah:

Tok Kadi : Muhammad Ayub Bin Zainodin!

Aku : Ya saya..

Tok Kadi : Aku nikahkan dikau dengan anak perempuanku...

(berangan sangat kau kan!)


Dan yang paling paling penting.....

Nama aku MAK AKU YANG BAGI!!!!!

p/s kepada Puan Azizah : Saya sayang Ma sampai ke syurga inshaAllah....Ma sentiasa Nombor 1 carta hatiku..thanks for everything...terima kasih sbb sntiasa layannnnn je perangai manja+gedik+menyampah anak lelaki ke-2 mu ini...sila menanti dgn sabar Abg Teh bwk balik rumah calon menantu hokeh????lallala~



Kita masuk syurga sama-sama ye Ma? *peluk-sama-sama*
Abang Teh janji akan jaga Ma sampai akhir hayat.. :')
(gmbr curi dr Mr.Google)









Sunday, April 21, 2013

Gitu Gini

Salaam...

Lama sgt tak hapdet blog.....mlm ni x de kerja....so aku isi masa dgn mengepost sumtink....Post untuk buang sawang-la-sgt....hokeh??

**********

Medicine 1 Posting Life

So the reason knpa aku free sgt mlm ni bcoz aku baru je habes posting Medicine...Posting yg mana "core" pya posting..."core" di sini bererti dlm posting inilah kau blaja sgala basic clinical Medicine untk kau reti nak jd Doktor...got it?

6+1 week aku ber'posting'....yeah memang boleh dikatakan aku belajar bnyk bnda...dan byk bnda jgk yg spatutnya blaja tetapi x blaja....Posting ni aku boleh bg 5 stars as posting yg paling relax....4 stars untuk Pengajar dari HSNZ+ KTS....UNISZA? Malas nk comment...kang kalau comment mmg yg negative+caci maki aje yg keluar....so better x yah comment..kan? Bersyukur is the best  way..so say Alhamdulillah for everything He had planned and done for us...Thanks Allah... :)

Masa cepat sgt brlalu...yeah mlm ni mengimbau kembali those 7 weeks I had gone through....ada yg best...and opkos ada yg x best things happened...so as human being yg Allah dh bg akal...pandai2 la kau cedok bnda yg baik dr benda yg x baik itu.....

Pejam celik pejam celik....ko agak2 apa? Apa lg kalo bkn Exam.......This is the part yg meranapknkn sgla kbhgiaan aku dlm posting Medicine ini :(  What the most appropriate word yg aku boleh bgtahu korang ialah "TERRIBLE"..Rezeki x brphk kali ini pd aku...dpt case Thyrotoxicosis yg mana aku sgtlah x expect bnda tu blh keluar....so kau fhm la slama ni otak kau duk fokus psl otak+paru-paru+jntg...tetiba hambek kau!sekali dpt kes thyroid...yg penyedap perisanya lg dpt pulak examiner yg poker face...oh damn! Dia tengok je aku examine the patient and suddenly he asked "What are you doing?"...Aku tgk kt dia and replied "Inspection..."..He questioned me again.."Mcm ni ke lctrr awak ajar?"..And aku angguk mengiyakn...He said "Wrong!".He corrected my examination which was bit different fom what I had learned back months ago..aku pun x ingt when was my last time practice thyroid examination...so skill pun hampeh!

Hari exam tu aku brhrp sgt dpt case stroke or lung or heart case which definitely I can do much much much better...... first time in my life aku hmpr nanges dlm exam dpn Chest Physician which was that my examiner..



Regard to the upcoming result yg akan keluar x lama lg (mgkn dh keluar dh pun)....Aku pasrah...I had done my best....so brsrh pd Allah to settle the rest..inshaAllah..He knows me much much much better than myself...U too guys who read this...do pray good things for me... hehe :)

**********



Proud To Be '"Me"

Happy. Gembira.Suka.Riang.Bahagia. and apa-sahaja-yg-seangkatan-dgnnya...mmbwa maksud sesuatu yg mmbuat bibir kita mengukir senyuman dan wajah melakar riak ketenangan.....

Sad.Duka.Sedih.Galau and apa-sahaja yg seangkaan-dgnnya membawa mksd sesuatu yg mmbuat bibir kita mncorak ksdhn dan riak wajah yg kemurungan....

Dalam hidup kita ini kita kan sntiasa brmain dgn "bnda ini"....bnda ini mcm bread and butter dlm khdpn kita...mmg x leh dipishkn as we grow older dgn bnda ini semua...

I do not know how to describe myself....yeah because I am an exotic creature..hikhik...Unique sgt kau kan....lalala~

I try myself to be as happy as possible....and one thing I want to inform u guys...the happy-go-lucky person get hurt very much easily(sensitive) compare to person who just stay calm and humble.....that what i think...my own gold opinion (bajet sangat) which may not apply to all but some of them..so please beware with this type of people...

oh I am very good in read people...*proudtomyself*

;p

**********

A Bit Clarification

Number 1:

Org kata (bukan aku yg kata).. I can forgive but I cannot forget....but for me..(untuk aku sahaja..so korg x leh guna ye..nk guna mnta izin dr aku dulu..hehehe)... I cannot forgive as I cannot forget..oh kenapa begitu??

For me (again just apply to myself).. You are hipokrito(anak beranak hipokrit jugak tetapi diguna pakai untuk org yg comel mcm aku sahaja) apabila ko ckp ko maafkn sesorg itu but hati kau dan otak kau msh tk dpt lupakan what he/she/they had done to you....

Bg aku smkn kita mmbsr kita shrsnya smkn bjk dlm mmbuat hbgn....Org nk brkwn dgn kita..kita welcome dgn siap buat firework sgla bgai...org x nk kawan atau cari hal dgn kita...say gudbye atau hambat dgn btg penyapu...dia yg rugi bcoz We Are All Precious..tak gittew?

Number 2:

Org kata (again org yg kata bukan aku yg kata) it hurts much when people say BIG NO for you...but dont you ever think what you will feel when others say HELL NO to you later on?

Ayat itu aku reka sendiri tetapi lebih kurang cenggitu la....

When this situation happen to me....I am just ok with that...TETAPI (aku tulis besar gajah tetapi.....maknanya ada pro and cons di sini) tengok keadaan la....kita semua ada masa payah/berat....ada masa kita senang/ringan...

Please I am really hope people do not make us this words to condemn others who say NO to you.....banyak bnda kita kena fhm dan betulkn when others cakap mcm tu....


**********



Try to accept others as who there are, be nice to them, do not condemn much, condemn urself, correct the wrong things...

Laughter Is The Best Medicine....No! It Is Dua'...Laughter goes second...

TQ guys for drawing my life....

p/s: pleaseeeee no hurt feeling after reading this...do accept others opinion (I know it might be wrong)...tq.






Thursday, March 21, 2013

Menikmatinya Bila?

Hidup Untuk Memberi




People around me can classify me on their on way based on how I react with them...and I have no problem with that...cause people have their right to justify others as long as do not making fitnah ..ahaks!

And I am not that perfect or good to make people around me to like or accept as who I am..

There is no benefit you guys have to sacrifice yourself if people around you do not know what is the meaning of "appreciation".

Lebih-lebih lagi manusia macam aku ni.Eheh!

But do you guys need to stop?

NO!

Hati Itu Ibaratnya Ombak Pantai

 yes! memang hati itu macam ombak..sekejap pasang sekejap surut...sekali bah sekali pantai berubah.

"payah la weiii la nak jaga hati manusia..lantak la dia!"

dah tahu payah tak reti2 nak berhenti?

Hati Itu Ibarat Tanah Liat

kadang2 we have to stop hoping..

it is sgt payah guys to meet someone who appreciate you..understand you....know you inside and outside...

so the solution?

KAHWIN!

~random Post~tetapi mendalam. Ahaks!

till we meet again

:)

Friday, January 18, 2013

Bulatkah Bulatan Itu?

Assalamualaikum wbt...

hehehehe...

yes I did promise you guys wanna update bout my current posting which is "Obstetrics and Gynaecology"

or in layman term we normally use the abbreviation "O&G"...much easier right?

hahhaaha..

i thought O&G will be much more exciting posting compare to the other two previous posting which are Orthopaedics and Surgery...

but lastly...

you guys guess what?

yes It happens other way round...

wakakakakak..

unexpected things always appear...

I have to admit that it is exciting you guys can see the cuteeeee babies everyday...

BUT!

watching in live show before ur eyes how the mothers out there struggle to give you a "LIFE"...

it is really not exciting.

pain. bleeding. exhausted.

fuh. tragic hokeh!

the real event is beyond from what you guys can imagine...

so please do appreciate, do respect your mother..

give them your endless love..

I love you Mom.

++++++++++

so back to my post title...

*baru nak masuk topic sebenar hehehe*

bulatkah BULATan itu?

entah...

hanya yang merasai yang dapat meneka...

sama ada bulatkah?empat segikah?tiga segikah? atau mungkin bersegi-segi?

it is not the most matter...

the matter is how you guys make that "circle" being a circle

and this is our way to make our CIRCLE always be a circle...

"Bulatan Gembira"

we used to call it...

:-)


Dr.Naim...fresh graduated from India...
he gives us nasihah to owez put our faith on Allah..
never give up from His rahmah.
dah kawen wokeh!!!!!
motip ko bagitahu???hahha

in sudden, a loving couple cat come to join us ber-usrah...hahaha..
ada dua ekor tu...hidden lg sekor...

how khusyuk we are listening to the tazkirah....
tengah dgr Dr.Naim membaca quran..
tadabbur ayat pilihan..
makanan untuk hati kita..
please do not separate our live from al-quran..
"Our Guidance"

bertanya khabar perkembangan anak2 usrah...
masa inilah kami mengambil peluang untuk mengeratkan
hbgn anatara satu sama laen :-)

merakam moment indah yang mana
tak mungkin diulangi lagi...




bayu pantai menyapa pipi...
memeluk mesra kehadiran kami..
berjabat tangan menyambut ukhwah dari kami..

we are BROTHERS....


kalau x de makan-makan bukan "Rehlah" namanya..hahhaha


"Kami bertemu kerana Allah"

kerana apa?

bukankah dalam riwayat Muttafaqun A'laih..

Nabi telah bersabda...

Bahwa ada 7 golongan yang Allah janjikan naungannya di akhirat sana..

dan salah satunya?

Benar...

"Lelaki yang bertemu dan saling mengasihi kerana Allah..."

dan kami mengimpikan menjadi golongan itu...

+++++++

cuba kita bayangkan...

di kala cuti menjelma..

kita pulang ke kampung...

kita berjanji dgn sahabat lama ingin berjumpa...

hari itu pun tiba...

pabila berjumpa, anda menyatakan kpd shbt anda itu..

"Aku berjumpa dan mengasihimu kerana Allah.."

apa ye agak2 reaksi kawan anda tu?

he will feel awkward kan?

ape hal kawan aku sorang ni cakap begitu kat aku ni?

kena sampuk ke hape?

+++++++

tetapi kami...

dalam Bulatan kami...

kami membiasakan diri.....

menyatakan rasa hati.....

rasa cinta di dalam diri terhadap ikhwah kami..

dengan MElAFAZKANNYA.....

kerana apa?

di dalam bulatan ini lah..

segala sunnah Nabi yang pelik diamalkan dalam masyarakat luar sana....

kami mengamalkannya......

di dalam Bulatan Gembira kami..

Uhibbukum fillah..






"KAMU JUGA GEMAR"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...