Monday, December 31, 2012

End of 2012 Entry




Salaamualaikum wbt to all...

wei korang tahu x? 

apa dia?

x tahu?

so mari lah aku nk bagitau ni...hah duduk2...bukak mata luas2..baca apa yg aku nak bgtau ni...hehhee

so ini adalah ENTRY PENUTUP SAYA....

semoga kita jumpa lg TAHUN DEPAN ye....

hahhaha itu aje nak bgtau....

saspens x?

ye...aku tau...tak saspens pun kan...

so..jumpoa lg tahun dpn...

:p

pssssst!!!! wei korg tahu x? td aku prgi msuk labour room..perghhhhh nmpak baby2 yg mashaAllah cumel yg amat weh!!!!!!duk mngs2....so kalo korg nk tahu ksh lbh lnjut perihal "kisah aku dan baby cumel"....stay tuned until 1st of January 2013....wahhhh adakh ini ptnda revolusi persediaan aku bkl mnjd seorg bapa???hahhaha...inshaAllah akan lbh rajin hapdet...aku dpt rasa journey aku di Obstetric & Gynaecology  ini adalah amt mncbr....korang x rasa cmtu ke?hahhaaa....sayang korang semua....

:)


~maaf atas kkrgn~

special wish: to adik  Ninja ...slmt mghdpi SPM tahun hdpn ye..
inshaAllah straight As will be in ur hand..Ameen~

Monday, December 17, 2012

Pre-Exam Bleeding

Salaamualaikum wbt semua...

huh rindu sungguh sama blog ini...emmm..rasa-rasa hmpr 2 minggu mmbiarkn coolblog ini terperap tanpa penjgaan sempurna..maka yakinilah Syurah!anggun dan Suci...ewahhhhh tetiba plak masuk iklan Syurah plak kan...

ok....regard to the title of the post...surely u guys can expect what i am going to meluahkan rasa kali ini???...ok....so...semuanya pasal.....

EXAM...!!!

korang tahu tak bila korg masuk bdg medik ni....EXAM adalah seolah2 engkau bermimpi yg ko dikejar pembunuh bersiri yg sdg membawa pedang ninja yg akan potong kepala ko dan akhirnya...

samaada 2:

PERTAMA:  Ada SUPERMAN yg dtg tlg ko *i mean miracle happen*

KEDUA: Zapppp!!!!Kepala ko jatuh tergolek-golek... u die on spot!

ini adalah apa yg aku rasa sahaja memandgkn aku berada dlm situasi...

"Seorg student medik yg sedang tension nk exam clinical posting yg sedang pegang kepala rasa nak meraung+menangis sebab takut FAIL utk exam....dan skrg rasa apa yg dibaca lgsung tak melekat dikepala!!!!!!"

ok...aku ni dah hmpir dua tahun setengah dlm medic course...dan lg 2 tahun setengah aku kena berjuang nk jd Doktor-yg-sebenar...*yeah slama ni aku mnymr di hspl sbgai doktor kpd patient kerana memakai white coat dan stetoscope yg melilit-lilit dibatang leher...*kahkahkah

ok....stop making rubbish man!!!

aku sedar aku bukan stdnt yg baek...aku tak baek kpd lectrr aku...in terms of aku yg suka mengata dan mengomen lecturer aku ni...yeah aku mmg seorg pengkritik yg mulut laser....sampaikan kwn2 postingmate pompuan aku bg tazkirah pnjg lebar supaya aku sdr aku ni sgt la berdosa pd lect aku ni...

*mata berair..ada org hiris bawang ke sebelah aku ni?*

yeah...besar kn dosa aku?..tetapi...aku respect dia..in term of jumpa dia tepi jalan aku tetap senyum dan membahasakan dia Prof...tapi tu lah....aku raa he is not fair to me...aku je yg boleh nmpk dan rasa bnda tu....adakh aku tlh diblack-list oleh dia????

*mata pejam rapat....tiba2 rasa masa hdpn gelap*Argh!!!!!!!

emmmm...aku plan nk g jumpa prof tu nk mntk ampun maaf kt dia....anyone nk temankan aku??...segan jgk wei.....penting  ilmu yg berkat untuk menjamin kejayaan yg hakiki....ko boleh brjaya dgn izin Allah...tapi in term of kejayaan yg berkat tu yg susah nk dpt melainkan ko itu suci dr dosa2 kpd lect dan org laen..betul x???

emmm...doakn aku berjaya ye kwn2 sekalian....

semoga aku insaf dan tdk mengulangi dosa yg sama...

manusia tak perfect kan??...just to bear in mind...dosa kpd manusia hya manusia je boleh ampunkn....

*menangis semahu-mahunya...*background nasyed istighfar oleh hafiz hamidun mendayu-dayu....





Monday, November 26, 2012

Aku Tak Puas Hati

ok..

aku x paham...

sgt2 x paham ngan sorang lecturer aku ni...

two times aku present case dgn dia...

and dua kali tu jugak dia bg markah aku byk ni...
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
sabar...aku tau korang nk tahu sgt kan....
;
;
;
;
;
;
;;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
x...dia bkn bagi "0" tapi....
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;

dis is for the 1st time....and...
dis is the 2nd time...u see the difference?
nope?

yeah for sure nope!

u know why?

dont know?

aku pun x tau.....

ok...itu aje....x nak ada sesi kutuk mengutuk kpd lecturer....terserah kpd Allah coz hanya dia yg mengetahui apa yg terkandung dlm hati pensyarah aku tu samada dia adil ke x kpd student dia yg baik ini...[ habis tu ko tu adil la pd diri sendiri?tampar berselang lima saat 100x nak?baru sdar diri ko tu cam mana perangai kpd lecturer sendiri]...

yeah...ambek bidang Medik mmg susah..mmg payah...sgt2 x mudah!!

ko akan stress....

ko akan tertekan...[aik!bkn sama ke...]

ko akan rasa mcm nak menangis...

ko akan rasa mcm nk menjerit....

ko akan rasa mcm nk quit aje dr bdg MEDIC ni...

and even worse...

ko akan rasa nk MATI!!

[yeah...itu sgt teruk bg yg ada iman dlm hati mereka...]

but that is the truth...

baik ko yg mati drpd ko kill manusia lain dgn kebodohan diri sndiri...

[ok bahasa sgt kurg ajar...tp itu ayat yg terbaek untuk bg sedar sikit yg ko tu nk jd DOKTOR...*ko tu dituju for myself..]


ok...stop di sini sebelum mcm2 lg perkara yg krg enak dibaca ditulis...

as the final words....

mohon doa pd semua yg mengenali diri ini scra lgsg mahupun tdk....doakan saya dpt mnjd doktor yg beriman...lagi soleh wa musleh...

Amiin~




Tuesday, November 20, 2012

We Broke Up :[

oh tidakkkkkk!!!!!

jerit aku sorang2 dalam jamban maghrib semalam...

tengah duk syok2 menggeronyos beberapa helai baju dlm jambn maghrib semalam...tiba-tiba.....ada satu bunyi sumbang mengacau ke"syok"kan aku....

BLUPPPP!!!

oh no!!!!!

sehelai baju kemeja ku telah jatuh ke dalam lubang jmbn!

bertepik berteriak meraung-raung aku kt dlm jmbn tu....selama ini aktiviti itu tlh berjalan lebih dua tahun tak pernah pulak terjadi...selamat aje pakaian sebelum ini....tetapi peristiwa semalam telah mengubah segala-galanya...

apakan boleh ku halang benda dah ingin jadi...aku tak punya kuasa... :[

cam ni la gaya aku dlm jmbn tu..*ok this is overrrr*

aku masih trauma dgn peristiwa itu...takkan ku jejak lagi jamban tu....kerana ia mengingatkan aku kpd kehilangan baju ku itu....hohohoho~

tapi kan...sedih la hilang baju tu...baju kemaja plak tu....arghhhhhh!!!!

sedihnya....rezei dah tak de....

maaf baju...jodoh kita tidak lama....

selamat tinggal sayang....selamat tggal untuk selamanya...

sedih ni....cepat pelok cium saya...hakhak


p/s: sila jgn kutuk aktiviti songsang aku ini.....korang x faham...

Monday, November 19, 2012

Awe Bungo



Heart cannot lies. 

Like mine cannot lies to you. And yours cannot lie to me.

My peberet flower....



People are macam-macam. 

Mcm bunga. Diciptakan Allah dengan berbagai-bagai jenis. Macam-macam warna. Merah, kuning, kelabu, hijau, biru laut and soooooo on~. Besides, ada bunga yang baunya harum. Tak dinafikan ada juga yg baunya busuk yg amat. Yang harum itu sudah tentu selalu didekati serangga. Yang busuk pula tiada serangga  yg sudi dtg dekat.Menjauh pulak lagi lah ada....Spesis bunga makan serangga pun ada. Berbisa.

Bunga yg digemari, dicum-cium berulang-ulang kali, dipeluk.Buat mandi bunga pun ada...Ada junga bunga yg dibenci...dipijak-pijak, disepak terajang...dibuang!

Semuanya ini adalah macam.....

Macam kita....Manusia. Allah cipta dengan mcm-mcm rupa, kerenah, pe'el perangai. Ada yang kita suka kerana rupanya. Ada juga yg kita suka sikap dan perangainya. Ada yang kita benci. Benci melihat rupanya. Dan juga kita benci kerana sikap dan perangainya. But how matter it is......masing-masing adalah MANUSIA. Hakikat kejadian. Hakikat apa yang Allah telah tanamkan dalam hati. Mata, telinga, mulut,fikiran dan perbuatan semua boleh MENIPU. Tetapi hati....NEVER EVER! Manusia yg kita suka...ye lah...sentiasa dikenang-kenang,dicari-cari,dirindu-rindu kalo boleh peluk cium pun tak pe! Yang benci dan menyampah pula...huh! dengar suara pun x leh!Apa-apa pun x boleh!

We have to live in reality. Kena sentiasa sedar....bhw itu peranan Allah cipta adanya sabar, adanya redha, adanya ikhlas...adanya ketetapan Qada' dan Qadr...

dan plg penting......adanya Allah....yg Maha Sempurna akan segala-galanya.

#kita sentiasa kena fight to live in peace...live in calm#



*sekadar selingan...* :-p






Thursday, November 8, 2012

Kisah "Batu"

Salaamualaikum wbt semuanya...

Hari ni pergi klinik semuanya kes renal problem....Mostly melibatkan masalah renal stone + ureteric stone + bladder stone...

Hari ni hari bersejarah buat diri ini kerana dpt dgr kisah sedih dr patient.....hampir2 menitis air mata Mak Cik tu menceritakan masalah keluarga dia....Ceritanya bermula begini.....

Mak Cik ni ada stone at her right lower end of ureter....*lihat gambar dibawah yg ada "x" kt situ*



stone tu block air kencing dr kidney tu pergi ke bladder *tempat simpan air kencing tu* mengakibatkan Mak Cik tu mengalami complication "Unilateral (right) Hydronephronis" ......buah pinggang belah kanan Mak Cik tu dah jadi besar sikit akibat terkumpulnya air kencing mak Cik tu.....fahamkan? So, Doctor sarankan Mak Cik ni buat sugery nak buang stone tu...

Mak Cik tu bila dengar aje Doctor sebut pekataan "bedah" terus air muka dia berubah.....bukan masalah takut ke apa.....tapi masalah duit......

Mak Cik tu pun ceritalah pada kitorang tadi yg sebenarnya dia ni orang tak berduit......kerja dia pun ambil upah menjual sayur....gaji dibayar setiap hari depend on byk mana sayur yg laku hari itu...paling mahal rm20 inggit aje dapat....sometime duit gaji yg dia dpt tdk mencukupi perbelanjaan harian dia....gaji suami pula....lately majikan suami dia lmbt bagi gaji.....kadang dah habis satu bulan.....awal bulan berikutnya baru dapat...gaji pun berapa ratus sgt.....tak cukup.....memang x cukup...

anak dia semua 7 orang....yg sulong dah kawen...memang x dapat bantu keluarga memandgkn anaknya itu pun kerja kampung shj....anak ke-3 pula tiap-tiap bulan masuk hospital...dan tiap2 bulan jgk la mak Cik ni bila nak beli ubat di farmasi hospital untuk anaknya akan menangis merayu untuk dikurangkn bayaran ubat anaknya....duit yg dia ada hanya disimpan untuk bayaran perubatan anaknya yg ke-3 itu shj...

:'(

But anyway....selepas dipujuk oleh Doktor tersebut mak cik tersebut bersetuju untu lakukan pembedahan.....kerana komplikasi panjg akan mengakibatkan right kidney failure jika stone itu tdk dibuang..

*sigh*

Sedih sbnrnya nk cerita kt sini......anak bongsu mak cik tu pun baru berumur 5 tahun.....kecik lagi.....

hanya doa dpt ku kirimkan.....semoga mak cik ini sentiasa tabah membesarkan anak-anaknya....Ameen~




Tuesday, November 6, 2012

Malaise~

Salaaam...



Lately badan cepat sgt rasa penat....berdiri x sampai sejam....kaki dah start menari-nari.....pastu mula la cari alasan sakit perut semata-mata nak pergi toilet untuk duduk sekejap.....5 minit pun cukup la....sebabnya tulang belakang dah rasa sakit.....throbbing in nature......localized at the area of lumbar region....tak tau kenapa...

tadi ada bed-site teaching dengan Prof Tarik dr pukul 8.30am sampai la pukul 12.00 tghari....bayangkan berapa jam kena berdiri....Prof yang umurnya may be lima ploh lebih tu boleh tahan berjam-jam berdiri...aku sekejap-kejap pergi toilet...nak cari tempat duduk pya pasal....duduk atas katil patient karang kena ketuk kepala dgn nurse kt situ....dilarang ok....

tatau nape dah masuk dua blan lebih sakit belakang ni...pain score about 2....x sakit sgt...aggaravated when prolong standing.....relieved by rest....nak tunduk pun sakit when solat bila dah berdiri lama2...haish...risau jgak...tapi harap2 x ada pa pe la....

bestnye budak ni tido....haish!jelous~

itu aje nak cerita kt semua yg menerjah ke blog H.R.E.I.D.M.T ini...salam perkenalan bg baru dtg menjengah...wallahua'lam....

ilal liqa' di alam maya ini lg...

:)


Monday, November 5, 2012

Old Story

Salaaam...

sorry because I have to put my previous post into draft...wahahah~

segan pulak nak publish post tersebut...just ignore ok....

so...sebagai gantinya....

i show u all something ye? fair enough?...hehehe...

*nakambilhatipeminat*ahaks!

apakah itu?????
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
jeng jeng jeng
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
tadaaaa!!

I do miss them so much... :) biasa la manusia...
bila tiada didepan mata...baru nk hargai...kan?

on my way for hiking...bukit apa tah namanya....
ada tulisan zaman paleolitik tuuu~
x caya g la tgok...




here I am...and my friend...
*lawatan koko equestrian...*

nama saya Datin Sally...selamat berkenalan...

jemput la datang berholiday...
"warning:Bayaran sgt laaaa mahal*

tadaaaa...ini buktinya kami ni buat lawtn sambil belajar...ahaks!

itu saja entry kali....malas nk ceghita byk2...lets the pics strory you all everything....saja nk retract balik memori lama....sedih jgk kenangkan semula... :')

psstttt!sila tekan gmbr untuk tumbesaran sempurna...wahaha~

Friday, November 2, 2012

Sell Fish

Lai...lai...mai beli ikan...manyak segar wooo~

Lu adik manis mau beli ikan apa? ikan jerung ini manyak sedap woo...lu masak ikan jerung ini asam pedas campur itu pya tempoyak...pasti terangkat lu punya suami...

*******

please...again...dont just think about urselves......it really takes a lot of patiences when we work with others...






Thursday, November 1, 2012

Nice Day Today :)

Lain Padang, Lain Belalang...

People are not same...

sorry for my previous entry...

I am too emotional may be...

sorry again...

**********

Today I went to surgery clinic with a friend, Iman.....about 10 cases we had seen today during two and half hour we stayed there......at first when we reached the clinic....Iman brought me to attached with this two MO (each take one).....I am a lil bit lost because that was my first time me attended the clinic.....*to fill up the log book*so I asked him to get the permission first..It is not nice we just ceroboh masuk macam tu je...and you guess what? That two HO said "boleh..mari la..".... It is a biggggg relieve to me...so kitorang pun join la..my first expression to that two MO...the were all nice.....very nice Doctor.....siap suruh kitorang perform examination of Hernia lg......that time rezeki kitorang dpt tgk 7 y/o boy presented with inguinal swelling.....that boy will undergo surgery for hernioctomy on middle of Disember..and her mother mintak buat cicumcision terus.....senang!2 in 1 la kiranya...

and luckily Iman today dapat perform per-rectal examination *He was scolded by a HO after he perform this..hahah*just kidding..more to advice actually...long story kalau nk ceritakn kt sini..

Besides, we can observe the HO perform proctoscope...I am the one yg tolong suluhkan..hahaha...

actually that patient came with the complaint of passing blood during defecation for past 2 years.....up till now..pain at the epigastrium.....and diagnosed having "ulcerative collitis" because that patient was still young.....18 y/o single male...kesian kan? :(

thats about all yg i can share....nk share lebih2 x boleh...privacy org kena jaga...ahak!

last but least...I am starting to fall chenta with my new posting..kuikuikui..

This is my beloved clinical lecturer of surgery...
me tidur dlm kelas pun dia x marah..ahak!


happy reading...ignore my grammar...lalala~

:P






No Hurt Feelings

I do really believe with the saying "sinar muka menggambarkan apa yg terkandung di dlm hati".Hardly believe.

this morning, my friends and me  nk tgok seorg HO ni present case kpd MO during the ward round. About 9 of us berkerumun dkt bed patient tu..tak sampai 10 saat tiba2 ada 2 ekor HO tu dgn KASAR nya tarik langsir tutup x nk bg ktrg tengok...dah la muka dgn penuh irritate giler dkt kitorg..dlm hati aku dah sumpah seranah giler kt makhluk Allah dua ekor tu...

All this while selama 7 minggu aku dan kwn2 aku ikut ward round SPECIALIST ortho lebih ramai mncecah dkt 20 org lebih pusing satu ward ortho tu...SPECIALIST tu x pernah nk tutup2 langsir ke apa...apakejadah ko HO berlagak giler kan ngan kitorang...

byngkn depan2 muka korang dia tutup lgsr siap dgn reaksi muka menyampah dgn korang...rasa nk sumbt kasut aje ke dlm mulut manusia 2 ekor tu..ingt ktrg ni manusia  x de hati perut ke apa....

sincerely kitrg pun menyampah la dgn korang...berlagak!!!

I dunno why those HO acting like that....I know you all dah became a DOCTOR.....but for sure kau dulu pun start with being a MEDICAL STUDENT first.....terhegeh2 and tersengeh2 mcm kerang busuk menagih simpati drpd HO2 yg nmpk baik hati untuk tolong mengajr korang...x kn x pernh gone through this?...wajib pernah kan? so why too arrogant with kitorang..

I am soooo sorry...I am never had bad feelings to others...and never being rude with others*hopefully*

aku percaya....manusia2 perangai mcm ni never being success in their life..hey hello...semua SPECIALIST2 yg aku jumpa semua baik dgn students...x ada lg yg kerek mcm korang dua ekor...huh!

SEKIAN WASSALAM~


Wednesday, October 31, 2012

What???

It is not easy because it is difficult.

*sigh**deep sigh**eyes close...tightly*

trying to forget the pain. The same pain.

What a test is Allah trying to exam me.

Palpitation.Tachycardia.Tachypnea. 

Heart is crying...

trying to accept His fate..

Heck true maybe my heart was soooo far from Him all this while...

so He "did" this so that I am close near to Him..

~~May Allah forgive me...everything...ease my life ya Allah...pleaseee~~








Friday, October 26, 2012

Arafah, penyatuan dua hati?

Salam idul adha...

Alhamdulillah Allah masih lg beri kesempatan untuk menjd hambaNYA pd bln zulhijjah yg mulia ini...to me, personally bulan zulhijjah ini lbh bermakna compare tu bln syawal..kerana apa?byk sgt peristiwa2 yg terjadi pd bln zulhijjah ini...terpulang pd hati mahu mngmbil iktibar drpdnya atau tdk..and of course bln ramadhan adalah bln yg plg mulia and penuh barakah...

Semalam, 9 zulhijjah, Allah bg lg rezeki untuk berpuasa..syukur sgt2..dpt menumpg rasa ketakwaan mereka2 yg sdg mengerjakan hajj bln ini skrg ini...see?indahnya islam dan Ar-Rahim nya Allah..

Bg mereka2 yg x berkemampuan mcm aku ni..x dpt prgi hajj...x mampu...in other word x berduit...Allah bg kesempatan untuk merasa dan berkongsi pahala dgn mereka2 yg berwukuf d padang Arafah semalam...subhanAllah...mashaAllah..



Padang Arafah.

for sure korang pernah dgr tempat ini kan?tetapi adkh korang tahu kisah d sebalik tempat ini?

lolololo...perlukah aku ceritakan?kisah plg sweeeeeeeet sekali that i have ever heard...

kisah pertemuan Nabi Adam A.S dan zaujahnya Hawa..

sweetkan?

siang malam Nabi Adam dan Hawa menangis atas dosa2 mereka...akhirnya Allah mempertemukan mereka berdua d padang Arafah ini...subhanAllah..

kalau kita tgok ibrahnya skdr dr sudut cinta sahaja..memang "kuasa cinta" itu shja yg kita nmpk...cuba kita lihat ibrahnya dr sudut ketaqwaan Nabi Adam dan Hawa itu..pasti hati kita akan nampak pdNYA..

iaitu tentang hari kebangkitan kita nanti d akhirat sana..padang Arafah itu adalah gmbrn padang Mahsyar kita nanti..

++++++++++

dah dah dah dah.

x nak ckp pasal kisah semalam.Hari ini hari lg bersejarah iaitu Hari Raya Qorban.

so,

saya disini mengambil kesempatan mengucapkan selamat hari raya idul adha pd semua.

jaga diri.jaga hati.tngkatkan iman dan taqwa.

wassalam :)

Wednesday, October 24, 2012

Happy Ending?

Exam.

yeah..i had just finished my first posting exam which is orthopaedics yesterday. Two days struggled with bones+muscles+joints dan segala makhluk penyakit yg bekaitan sgtlah memenatkan. But enjoyful!

Too many things actually i want to share with u olls.But time not allowing me. Nak pack barang balik rumah!!!hip hip hooray!!!

Nanti2 aku share ngan korang sume ye..

To those yg x dopek balek beraye kt umah jgn sodey2...meh sini nak lap air mata palsu korang tu..weheheehe~

thanks to anonymous yg baik hati bg pd insan hina ini...
jazakallahukhair..



Da habes da...tadaaaa~

jgn lupa puasa esok tau...besar pahala tu..rugi kalo terlepas!




Thursday, May 17, 2012

Proud of u sahabat!!Alhamdulillah~

Assalamualaikum wbt..

hai hai...

udah lama x jot down something kt blog yg x berupa blog sgt ni...

being bizi??

yup!..ahaksssssss...

[tercekik tulang ikan pulak aku dongar ko sibuk tuan rumah oiiii...]

hehehe...

=)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++



sahabat2 kesayangan sekelian...

nak exammmmmmmm....!!

takut niiiiiiiiiiii......!!!!

x ready....

minggu ni kena p perak pulak...

ada-lawatan-entah-apa-entah...

di waktu teloq di ujung tanduk ni la yg kaco nya...

benci!!!

mengacau teman nak blajo aje...

but...teman terima ketetapan Allah..

teman yakin akan qada' n qadarnya...

teman pasrah....

ilmu kan milik Allah kan kawan kan???

semoga ia menjadi milik kita...

teman akan belajar...

teman akan usaha sehabis daya teman..

doakan mudah2an masa yg Allah kurnia buat teman belajar diberkati...


+++++++++++++++++++++++++++++++++

kawan2..

teman telah belajar something yg telah merubah 360 darjah idop teman apabila teman melawat Taman Sinar Harapan minggu lepas...

[lap air mata yg mencurah2 atas kurniaan Allah ini...]

nanti teman share ngan korg sume ye..

sedih tengok diorg soooooooooooo happy jumpa kitorg..

nak menangis pun tahan aje....


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


sekian aje coretan ringkas teman....

jom kawan2...

kita cari hidayah Allah.....!!


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

bangga sgt dgn sorang sahabat teman ni yg berubah lbh baik...

mudah2an Allah menuntun hatinya sentiasa...Amiin~


p/s: oh, amat indah ukwah islamiyyah itu....thanks Allah pertemukan hambaMU yg hina ini dgn usrah...Alhamdulillahhhhhhhhhhhhhhh sesangat!Ya Allah,Pemilik tiap2 jiwa...kurnialah hidayahMU pd hamba2MU yg meminta...





Tuesday, April 17, 2012

SPUPU SPAPAT JIN BERTENDANG KE APA NI?

Assalamualaikum n Hallooooooooooo semua...

TENSENNNNNNNNNNNNN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[alaaaaaaa....tensen lagi...!!asik-asik post pasal tensen aje korang ni...
sana post pasal stress tahap gila-gila..sini post pasal tensen pulak..
aku yg duk membaca ni pun naik STESEN jadi nya..hikhikhik..]

amboi...sedapnya mengata teman...teman baru tulis sepatah..kome udah berpatah2 
membalas iye...

wahahahaa...

meh dengor sini apa yg teman duk TENSEN!!!TENSEN ITU!

 sumenya disebabkan  ada manusia yg berperangai
 MANGKUK JAMBAN punya orang...

nak tahu kenapa digelar MANGKUK JAMBAN?

sebabnya "ORANG ITU"[entah-sape-la-orangnya]
 x suka bersihkan jamban sebersih-bersihnya 
lepas dia sedap2 aje buang segala jenis mak nenek waste product drpd 
badan dia...

x ke sama macam mangkuk jamban punya perangai?kan?

truly gua cakap memang dekat aras 3 asrama MAIDAM ni
gua dah cop satu tandas n satu bilik mandi yg memang dah jadi 
tempat paborait gua ..

gua punya lah jaga satu tandas tu dgn cuci
 sekeliling dinding  atas bawah dia..

tup2...

ada yg mengotorkan tandas tu...

PANAS aje hati gua brader...

dengan HANCENG nya dia bg kat gua balik...

gua guna tandas tu siap gua bg diorang 
BABY JOHNSON pya bau brader...

huh!

patut ke manusia macam ni kita bagi penampar aje sebanyak 100 kali
berselang setengah saat???

baru sedar sikit yg KEBERSIHAN ITU SEBAHAGIAN DRPD IMAN!

benda ni mencerminkan kita punya akhlak aka sahsiah diri kot..

itu aje teman nak luahkan apa yg teman rasa pagi tadi..

sekian..wassalam...



pesanan buat kita bersama..









Saturday, April 14, 2012

Saya Peeping Mereka!!wahahaha~



Assalamualaikum semua..

udah lama rasanya tak membuat entry baru...

about 4 weeks asenye..

lama tu kan?

apakah tandanya ini tuan tanah sudah membizikan diri dgn
buku2+nota2 yg mak ai tebal gedabak itu?

atau membizikan diri dgn mencari bini2 yg baru?
[perlukah di mention di sini tentg seluar dalam orang?hehe..]

tak de la...

nak kata bizi tu tak bizi jugak..

boleh aje bukak blog 24/7..
[erkkkk..sebenarnya saya godek2 blog orang lain..wahaha..]

otak+tgn+ x de izin Allah aje yg membuat 
blog ini sunyi dgn new entri..

anyway..tadaaaaaa!!

my new entry.....(^_^)v

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

truly from deep in my heart saya suka sgt membaca blog org laen...

dalam istilah gosipnya ialah peeping/mengintai blog org..

even secoot aje on entrynya...

[walopon kdg2 frust jugak ada entry tu letak 2 3 ayat aje...]

kita punya la excited nak baca kan..

nak bagi komen?

terpulang pada kerajinan org yg membaca ini..wahahaha~

bukak blog kawan2 few weeks back include since today la kan..

macam2 post ada..

antara entry yg popular ialah!!!
:
:
:
:
:

"PULAU PERHENTIAN"

[jelous sesangat baca post yg ni...
bilakah daku dapat ke sana lg buat kali kedua?]

kemudian ada..

"POST BERKENAAN EXAM"

[stress!!biasa la tu kan...tapi lega sesgt bila dah abes exam kan?
lebih2 lagi abes exam tu ada cuti panjang pulak kan...memang rasa nak terjun 
bangunan aje rasa hepinya..errkk..adakah org buat macam tu?]

"POST BERKENAAN APA BUAT  WAKTU CUTI"

[antaranya ada yg pi umah kawan2...
dan ada cakap masakan mak dia sedap even nasi lemak aje pon..huhuhu..
tak lupa juga yg mengidam makan CEKODOK!!sapekah??hehehe..]

terbaru post berkenaan.....
.
.
.
"MAIDAM/UNISZA"

[ada org tu siap muntah2 lagi eh rindu dekat maidam ni...hihihi..]

dats all yg saya terjah rumah org..bertukar jadi org minyak versi jebon MAIDAM sekejap..
memandgkan hanya di MAIDAM boleh stalk mereka2 ini...

kepada sesapa yg terasa dan TAK SUKA ambe ni peeping  korang...

kindly drop ur comment..huhuhuhu~

yo!yo!cekidaut!

bubye semua!!!!muahhhh!

[bayangkan saya ada bibir Angelina Jolie ye...(~_^)v..]









Wednesday, March 21, 2012

U&I JUST HAVE TO GO WITH THAT

Assalamualaikum wbt semua...

terasa mahu hapdet blog ari ni...

kenapa ye?

sume gara2 adek kesayangan lelaki aku sorang ni...

lelaki bongsu in my family...

[bukan dia yg bongsu ye...]

3 org aje lelaki in my family...

I am 2nd...and definitely he is the 3rd..

tahun ni genap lah dia berumur 18 tahun..

baru je 4 hari yg lepas...

and TODAY....dia ambek RESULT SPM..

Alhamdulillah..his result quite ok...

out of 8 subjects...he got 3As...

with his perangainya....

huh!very nakal boy+degil+tak dgr cakap org+huh!...

tak pernah nak lekat kat rumah..!

balik aje dr sekolah...

terus lesap...

apa lg kejenye...keje duk menyukat jalan aje le..

buat habis duit aje kerajaan tubuh JKR....

balik semula ke rumah betul2 dah maghrib...

solat asar entah ke mana tak tahu..

kalau nak compare dia yg dulu dgn yg sekarang...
memg 360 darjah laen!

dulu dia memang budak yg boleh dikatakn budak baek..

dgn pakai songkok pi sekolah...

[ini citer dia Form 1 +Form 2 ye..]

siap terpilih jd wakil sekolah untuk hafazan lg..!!

siap dah hafal satu Juzuk Amma tu + surah2 pilihan...

memang budak baik kan....?

surah Yasin memang licin aje keluar ikut mulut...

itu dulu la~

masuk Form 3 dia dah pandai bergaul dgn budak2 nakal...

plus sdah pandai berjinak2 dgn rokok...

kami tahu sume ni bila my abah dpt one call drpd cikgu sekolah dia

suruh pi sekolah...gara-gara

kantoi hisap rokok dlm toilet with sorang lg kawan dia..

apa lg..mengamuk la my abah...

tapi story ni tak habes lg apabila lebih kurng 3 atau 4 kali lg

mak n abah kena prgi sekolah again...sume sbb rokok..

hmmmmm...

tahu2 la kan perangai budak2 sekolah hisap rokok ni kan..

degil n whatsoever perangai yg tak elok tu..

mudah2an ALLAh tetapkan masa depan yg terbaik buat dia...

Cukuplah dia jd anak yg soleh..

 yg Ma n Abah redha hidup dia dunia dan akhirat..

nescaya redha ALLAH mengiringi hidupnya..

Amiiin~[untuk diri sendiri jugak..]

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

tutup cerita pasal my adek tu..

sekarang nak ceghita pasal my life...

 been stressed these last few weeks.

Studies + usrah...

highly demand my full commitment..

really worried about my adek2 pya usrah..

[my studies tooooo!!!]

what i've done to them!!!

rasa sgt2 terlalu lama membiarkan diorg x berusrah..

harap2 hati diorg masih lg bersama bulatan gumbira ini..

Regarding studies...

Lost of my focus and concentration in class..

sometime selalu aje menjejak awan menjual buah berangan...

siap buat mega sale lg!!!

wahahaha...

kkdg2 tu bila terkena tya soalan drpd lecturer...

muka selalu aje macam baru tertelan tayar kereta api!!!

[opss!!kereta api ada tayar ke??]

wahahaha~

nampak sgt tak ikut perkembangan dunia...

nak ceritanyamemng blur habes dlm kuliah...

hukhukhuk~

sedihnya nak story-morry kt sini..

anyway..

yakin dgn ALLAH...

never give up..

u can do it...!!!

after dah kena brain wash dgn Dr.Lakshmi..

Alhamdullillah sesangat..

ada perubahan positif....

Thanks ALLAH..

sesungguhnya hambaMU ini ini yg hina lg dina..=(

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Semalam ada baca isu pasal REALITI CANTIK

tulisan akak Wardina Safiyyah...




apabila manusia yakin yg ALLAH menciptakan dia dgn begitu indah sekali...cukup indah!...dalam diri setiap manusia itu ada kelebihannya masing2...manusia akan kembali hidup dalam hakikat kejadian...kembali kepada tujuan penciptaan...setiap manusia itu lahir dgn "instinct" tersendiri...just go with that "instinct" untuk digunakan untuk beribadat kpd ALLAH...





Sunday, March 4, 2012

New Comer =)

My Photo

Assalamualaikum semua...

short post je kali ni...

mesti korang kecewa kan???

wahahaha~

perasan la plak aku ni...

just nak memperkenalkan new blogger..

very freshie...

=)
 jeng jeng jeng!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

p/s: nanti la tulis panjang2 ye...

Tuesday, February 21, 2012

Next Step



999

bukan angka mainan..

jika ditambah dengan 1?

menjadi seribu..

jika dikuasa 2?

menjadi sejuta....


JUTAAN terima kasih diucapkan kpd mereka2
yg sudi menjadi pembaca blog papa ini...huhu~

[ayat opening yg tak boleh blah...hahaha]

suspens aje kan..

hehehe..

baru aje habis melaksanakan aktiviti jebon 
menghendap blog orang..

semakin menjadi-jadi semenjak 2 3 tak menjak ni..

almaklumlah...

tak de koje carilah koje kan..

dan again...

sekarang time untuk membuang masa ke dalam 
tong sampah Majlis Bandaraya KT...

atau short form nye "MBKT"..

[jahat aje kau..tak pernah dengar ke
"Masa itu Emas???]

bukan tak dengar...

tapi sekarang emas yg ada 99 karat aje..

next week baru bertukar jadi emas putih...

[peghhh..mahal siot...white gold tu..]

almaklumlah..masa dihabiskan untuk menelaah buku2 dan nota2..

[cehhh..ayat kerek aje kan..hehe]

sebonarnyo eh ambe ada announcement nak dibuat ni..

[announcement!announcement!!attention plis...]

ambe dah nak masuk sem 4..wahahaha..

heppi aje rasa..

semenjak telah balik dari bertapa dalam 
batu belah batu bertangkup..

rasa macam cukup aje ilmu di dada..

ekekekeke..

tak de la...

4 ur infomasi...

dalam sem ompek ni...

ambe akan blajar tentang Sistem Tulang Belulang

dan jugak Sistem Kepala  Hotak...

cik abang2 dan akak2 senior kata sem 4 ni susah...

[takut sangat2..tp excited nak study sebab dah lama sangat
kepala otak ni rendam jadi pekasam...]

hendak seribu daya kan..

tak hendak infiniti alasan bagi kita ni...

[eh! aku sorang aje kot...]

My senior-senior jugak cakap sem ni kena byk 
kena MENGINGAT..

orang putih cakap ape tu...REMEMBER..

macam2 benda katanya..

memang boleh putus wayar bumi lah dalam fius kepala otak ni...

jadi saya selaku yang memegang nama

Muhammad Ayub Bin Zainodin

menyarankan agar kita sama2 meng"upgrade"

memori kita ini...

sapa2 yg sebelum ni guna setakat Gigabyte aje..

sila-sila lah naikkan kepada Terabyte..

tak cukup jugak...

pandai-pandai la korang nak hidup atas muka bumi 
ALLAH yg Agung ini...


sekarang nak citer harapan 

di  tahun baru dan semester baru ni..

opkos kalo di tanya pada sume manusia yg berakal..

dia mesti ada harapan kan..

same goes to diri ini..

ada harapan..ada impiannya..

harapan mudah2an..

agar jadi manusia yg lebih rajin...

rajin beramal ibadat..

[amar maa'ruf wa nahi nahi munkar wajib tau..]

lebih disenangi semua orang...

dan lebih ramai kawan..

 pendek 3 jengkal katanya yg baik2 lah...

:)

and dats about all..

dah start blajar nanti ambe share ye lg experience..

huhuhu..

wassalam..

nota kaki palsu:
terdapat satu solat sunat selepas maghrib yg dikenali sebagai 
Solat Sunat Awwabin...baik untuk kita sama2 amalkan..
rugi rasa hidup jika kita tidak mencuba semua nikmat solat...












Sunday, February 19, 2012

Cik Abang Kita

dah lama tak tengok pelangi...
wahai pelangi menjelma lah dikau..

Assalam semua....
[sila baca dgn penuh excited ye!!]

apa kabor???

lama bebenor x tanya kabo kome semua ye..
[sila baca guna loghat negeri perak..baru ada feel.]

sihat belaka lah hendaknya ye...

tadak cerita apa2 pun nak diceritakan...

baru ja habis jalan2 meredah blog orang lain..ahak!

kome sume yg bukak pintu...

mike masuk aje lah...

hihihi..

tapi ada satu blog tu kena bg pas masuk la plak kan...

hihihi..

[gurau je...]

jangan marah r...

huhuhu...

macam2 ceghita ada ye...

ada yg kelakar..

sedih?..mmm..tak de kot..

[saya dah baca dengan penuh perasaan tau..
even ceghita tu ceghita sedih..tapi tak sedih jugak..
sila tingkatkan mutu penulisan anda ye..]

cehhhh..macam guru bahasa melayu plak kau ye..

ada yg la time baca tu..senyum2 je...

maklumlah letak gambar yg suwiiiiiitttt bangat...

jeles mak tau..!ahak..

ok...

sila post banyak2 lagi ye...

story morry lah ngan kita sume kan...

post yg baik2 lah...

buleh sama2 kita amalkan...

yg baik jadikan amalan...

yg buruk dibuang terus jauh2..


hah!

teringatlah plak satu kata2 ni...

begini bunyinya...

"betulkan apa yang biasa,dan
biasakan apa yang betul.."

amacam?

mendalam tak kata2 tu...

bak kata Nabil Raja Lawak yg x berapa nak lawak tu..

Lu pikirlah sendiri...!

ececeece...

[saya peminat nabil sebenarnya..saja nak kutuk dia..
kihkihkih..]

sekian saja untuk kali ini...

nanti kalo ada masa yg rasa nak buang lagi..

mike menulis la lagi...

hehehe..

bye2 u olls..

wassalamualaikum wbt..

p/s: korang tahu tak sebenarnya kita disunatkan
mandi sunat sewaktu gerhana matahari dan gerhana bulan..
cik abang tak tahu sebelum ni..ish ish ish..
jadi apa lagi??
kita sama2 amalkan apabila gerhana menjengah lagi nanti..
insha-ALLAH..






Sunday, January 15, 2012

CePaT DaN TePaT !!

"...Ku hadapkan wajahku kepada Tuhan
yang mencipta langit dan bumi,
dengan suasana yang lurus dan aku berserah diri..
dan aku bukan pula daripada golongan yg musyrik.."

"solatku, hidupku dan matiku..
hanya untuk Engkau Ya Allah.."



sudah abes satu ali..

tinggal lagi 2 ali to go..

berserah segalanya kpd Pemilik Segala Kejadian...

yakni ALLAH SWT...


gambar di atas tu amat memotivasikan diri..

siap boleh buat aksi time tgh exam lagi..

kehkehkeh..

credit to akak syana..

sgt2 memotivasikan!!!

hmm..waktu dekat2 nak exam ayat yg ni keluar..

"wahai masa...tolonglah bergerak dengan perlahan...
aku tak abes study lagi ni.."

dah tgh2 exam ni..mcm ni plak jadinya..

"wahai masa...cepat2lah engkau berjalan..dah tak sabar ni.."


adakah perkara ini terjadi kpd korang semua..?



esok exam OSCE..

amat memerlukan ciri2 seorang doktor..

yakni CEPAT dan TEPAT

tak tau la apa akan jadi esok..

sama ada antara 4 situasi kat bawah ni...:

1)jawab dgn cepat dan tepat

2)jawab dgn cepat tapi tak tepat


3)jawab dgn tak cepat tapi tepat

4)jawab dgn tak cepat dan tak tepat

p/s: doakan semoga segalanya 
baik2 saja..


"KAMU JUGA GEMAR"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...