Friday, October 26, 2012

Arafah, penyatuan dua hati?

Salam idul adha...

Alhamdulillah Allah masih lg beri kesempatan untuk menjd hambaNYA pd bln zulhijjah yg mulia ini...to me, personally bulan zulhijjah ini lbh bermakna compare tu bln syawal..kerana apa?byk sgt peristiwa2 yg terjadi pd bln zulhijjah ini...terpulang pd hati mahu mngmbil iktibar drpdnya atau tdk..and of course bln ramadhan adalah bln yg plg mulia and penuh barakah...

Semalam, 9 zulhijjah, Allah bg lg rezeki untuk berpuasa..syukur sgt2..dpt menumpg rasa ketakwaan mereka2 yg sdg mengerjakan hajj bln ini skrg ini...see?indahnya islam dan Ar-Rahim nya Allah..

Bg mereka2 yg x berkemampuan mcm aku ni..x dpt prgi hajj...x mampu...in other word x berduit...Allah bg kesempatan untuk merasa dan berkongsi pahala dgn mereka2 yg berwukuf d padang Arafah semalam...subhanAllah...mashaAllah..



Padang Arafah.

for sure korang pernah dgr tempat ini kan?tetapi adkh korang tahu kisah d sebalik tempat ini?

lolololo...perlukah aku ceritakan?kisah plg sweeeeeeeet sekali that i have ever heard...

kisah pertemuan Nabi Adam A.S dan zaujahnya Hawa..

sweetkan?

siang malam Nabi Adam dan Hawa menangis atas dosa2 mereka...akhirnya Allah mempertemukan mereka berdua d padang Arafah ini...subhanAllah..

kalau kita tgok ibrahnya skdr dr sudut cinta sahaja..memang "kuasa cinta" itu shja yg kita nmpk...cuba kita lihat ibrahnya dr sudut ketaqwaan Nabi Adam dan Hawa itu..pasti hati kita akan nampak pdNYA..

iaitu tentang hari kebangkitan kita nanti d akhirat sana..padang Arafah itu adalah gmbrn padang Mahsyar kita nanti..

++++++++++

dah dah dah dah.

x nak ckp pasal kisah semalam.Hari ini hari lg bersejarah iaitu Hari Raya Qorban.

so,

saya disini mengambil kesempatan mengucapkan selamat hari raya idul adha pd semua.

jaga diri.jaga hati.tngkatkan iman dan taqwa.

wassalam :)

No comments:

Post a Comment

"KAMU JUGA GEMAR"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...