Monday, November 26, 2012

Aku Tak Puas Hati

ok..

aku x paham...

sgt2 x paham ngan sorang lecturer aku ni...

two times aku present case dgn dia...

and dua kali tu jugak dia bg markah aku byk ni...
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
sabar...aku tau korang nk tahu sgt kan....
;
;
;
;
;
;
;;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
x...dia bkn bagi "0" tapi....
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;

dis is for the 1st time....and...
dis is the 2nd time...u see the difference?
nope?

yeah for sure nope!

u know why?

dont know?

aku pun x tau.....

ok...itu aje....x nak ada sesi kutuk mengutuk kpd lecturer....terserah kpd Allah coz hanya dia yg mengetahui apa yg terkandung dlm hati pensyarah aku tu samada dia adil ke x kpd student dia yg baik ini...[ habis tu ko tu adil la pd diri sendiri?tampar berselang lima saat 100x nak?baru sdar diri ko tu cam mana perangai kpd lecturer sendiri]...

yeah...ambek bidang Medik mmg susah..mmg payah...sgt2 x mudah!!

ko akan stress....

ko akan tertekan...[aik!bkn sama ke...]

ko akan rasa mcm nak menangis...

ko akan rasa mcm nk menjerit....

ko akan rasa mcm nk quit aje dr bdg MEDIC ni...

and even worse...

ko akan rasa nk MATI!!

[yeah...itu sgt teruk bg yg ada iman dlm hati mereka...]

but that is the truth...

baik ko yg mati drpd ko kill manusia lain dgn kebodohan diri sndiri...

[ok bahasa sgt kurg ajar...tp itu ayat yg terbaek untuk bg sedar sikit yg ko tu nk jd DOKTOR...*ko tu dituju for myself..]


ok...stop di sini sebelum mcm2 lg perkara yg krg enak dibaca ditulis...

as the final words....

mohon doa pd semua yg mengenali diri ini scra lgsg mahupun tdk....doakan saya dpt mnjd doktor yg beriman...lagi soleh wa musleh...

Amiin~




Tuesday, November 20, 2012

We Broke Up :[

oh tidakkkkkk!!!!!

jerit aku sorang2 dalam jamban maghrib semalam...

tengah duk syok2 menggeronyos beberapa helai baju dlm jambn maghrib semalam...tiba-tiba.....ada satu bunyi sumbang mengacau ke"syok"kan aku....

BLUPPPP!!!

oh no!!!!!

sehelai baju kemeja ku telah jatuh ke dalam lubang jmbn!

bertepik berteriak meraung-raung aku kt dlm jmbn tu....selama ini aktiviti itu tlh berjalan lebih dua tahun tak pernah pulak terjadi...selamat aje pakaian sebelum ini....tetapi peristiwa semalam telah mengubah segala-galanya...

apakan boleh ku halang benda dah ingin jadi...aku tak punya kuasa... :[

cam ni la gaya aku dlm jmbn tu..*ok this is overrrr*

aku masih trauma dgn peristiwa itu...takkan ku jejak lagi jamban tu....kerana ia mengingatkan aku kpd kehilangan baju ku itu....hohohoho~

tapi kan...sedih la hilang baju tu...baju kemaja plak tu....arghhhhhh!!!!

sedihnya....rezei dah tak de....

maaf baju...jodoh kita tidak lama....

selamat tinggal sayang....selamat tggal untuk selamanya...

sedih ni....cepat pelok cium saya...hakhak


p/s: sila jgn kutuk aktiviti songsang aku ini.....korang x faham...

Monday, November 19, 2012

Awe Bungo



Heart cannot lies. 

Like mine cannot lies to you. And yours cannot lie to me.

My peberet flower....



People are macam-macam. 

Mcm bunga. Diciptakan Allah dengan berbagai-bagai jenis. Macam-macam warna. Merah, kuning, kelabu, hijau, biru laut and soooooo on~. Besides, ada bunga yang baunya harum. Tak dinafikan ada juga yg baunya busuk yg amat. Yang harum itu sudah tentu selalu didekati serangga. Yang busuk pula tiada serangga  yg sudi dtg dekat.Menjauh pulak lagi lah ada....Spesis bunga makan serangga pun ada. Berbisa.

Bunga yg digemari, dicum-cium berulang-ulang kali, dipeluk.Buat mandi bunga pun ada...Ada junga bunga yg dibenci...dipijak-pijak, disepak terajang...dibuang!

Semuanya ini adalah macam.....

Macam kita....Manusia. Allah cipta dengan mcm-mcm rupa, kerenah, pe'el perangai. Ada yang kita suka kerana rupanya. Ada juga yg kita suka sikap dan perangainya. Ada yang kita benci. Benci melihat rupanya. Dan juga kita benci kerana sikap dan perangainya. But how matter it is......masing-masing adalah MANUSIA. Hakikat kejadian. Hakikat apa yang Allah telah tanamkan dalam hati. Mata, telinga, mulut,fikiran dan perbuatan semua boleh MENIPU. Tetapi hati....NEVER EVER! Manusia yg kita suka...ye lah...sentiasa dikenang-kenang,dicari-cari,dirindu-rindu kalo boleh peluk cium pun tak pe! Yang benci dan menyampah pula...huh! dengar suara pun x leh!Apa-apa pun x boleh!

We have to live in reality. Kena sentiasa sedar....bhw itu peranan Allah cipta adanya sabar, adanya redha, adanya ikhlas...adanya ketetapan Qada' dan Qadr...

dan plg penting......adanya Allah....yg Maha Sempurna akan segala-galanya.

#kita sentiasa kena fight to live in peace...live in calm#



*sekadar selingan...* :-p






Thursday, November 8, 2012

Kisah "Batu"

Salaamualaikum wbt semuanya...

Hari ni pergi klinik semuanya kes renal problem....Mostly melibatkan masalah renal stone + ureteric stone + bladder stone...

Hari ni hari bersejarah buat diri ini kerana dpt dgr kisah sedih dr patient.....hampir2 menitis air mata Mak Cik tu menceritakan masalah keluarga dia....Ceritanya bermula begini.....

Mak Cik ni ada stone at her right lower end of ureter....*lihat gambar dibawah yg ada "x" kt situ*



stone tu block air kencing dr kidney tu pergi ke bladder *tempat simpan air kencing tu* mengakibatkan Mak Cik tu mengalami complication "Unilateral (right) Hydronephronis" ......buah pinggang belah kanan Mak Cik tu dah jadi besar sikit akibat terkumpulnya air kencing mak Cik tu.....fahamkan? So, Doctor sarankan Mak Cik ni buat sugery nak buang stone tu...

Mak Cik tu bila dengar aje Doctor sebut pekataan "bedah" terus air muka dia berubah.....bukan masalah takut ke apa.....tapi masalah duit......

Mak Cik tu pun ceritalah pada kitorang tadi yg sebenarnya dia ni orang tak berduit......kerja dia pun ambil upah menjual sayur....gaji dibayar setiap hari depend on byk mana sayur yg laku hari itu...paling mahal rm20 inggit aje dapat....sometime duit gaji yg dia dpt tdk mencukupi perbelanjaan harian dia....gaji suami pula....lately majikan suami dia lmbt bagi gaji.....kadang dah habis satu bulan.....awal bulan berikutnya baru dapat...gaji pun berapa ratus sgt.....tak cukup.....memang x cukup...

anak dia semua 7 orang....yg sulong dah kawen...memang x dapat bantu keluarga memandgkn anaknya itu pun kerja kampung shj....anak ke-3 pula tiap-tiap bulan masuk hospital...dan tiap2 bulan jgk la mak Cik ni bila nak beli ubat di farmasi hospital untuk anaknya akan menangis merayu untuk dikurangkn bayaran ubat anaknya....duit yg dia ada hanya disimpan untuk bayaran perubatan anaknya yg ke-3 itu shj...

:'(

But anyway....selepas dipujuk oleh Doktor tersebut mak cik tersebut bersetuju untu lakukan pembedahan.....kerana komplikasi panjg akan mengakibatkan right kidney failure jika stone itu tdk dibuang..

*sigh*

Sedih sbnrnya nk cerita kt sini......anak bongsu mak cik tu pun baru berumur 5 tahun.....kecik lagi.....

hanya doa dpt ku kirimkan.....semoga mak cik ini sentiasa tabah membesarkan anak-anaknya....Ameen~




Tuesday, November 6, 2012

Malaise~

Salaaam...



Lately badan cepat sgt rasa penat....berdiri x sampai sejam....kaki dah start menari-nari.....pastu mula la cari alasan sakit perut semata-mata nak pergi toilet untuk duduk sekejap.....5 minit pun cukup la....sebabnya tulang belakang dah rasa sakit.....throbbing in nature......localized at the area of lumbar region....tak tau kenapa...

tadi ada bed-site teaching dengan Prof Tarik dr pukul 8.30am sampai la pukul 12.00 tghari....bayangkan berapa jam kena berdiri....Prof yang umurnya may be lima ploh lebih tu boleh tahan berjam-jam berdiri...aku sekejap-kejap pergi toilet...nak cari tempat duduk pya pasal....duduk atas katil patient karang kena ketuk kepala dgn nurse kt situ....dilarang ok....

tatau nape dah masuk dua blan lebih sakit belakang ni...pain score about 2....x sakit sgt...aggaravated when prolong standing.....relieved by rest....nak tunduk pun sakit when solat bila dah berdiri lama2...haish...risau jgak...tapi harap2 x ada pa pe la....

bestnye budak ni tido....haish!jelous~

itu aje nak cerita kt semua yg menerjah ke blog H.R.E.I.D.M.T ini...salam perkenalan bg baru dtg menjengah...wallahua'lam....

ilal liqa' di alam maya ini lg...

:)


Monday, November 5, 2012

Old Story

Salaaam...

sorry because I have to put my previous post into draft...wahahah~

segan pulak nak publish post tersebut...just ignore ok....

so...sebagai gantinya....

i show u all something ye? fair enough?...hehehe...

*nakambilhatipeminat*ahaks!

apakah itu?????
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
jeng jeng jeng
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
tadaaaa!!

I do miss them so much... :) biasa la manusia...
bila tiada didepan mata...baru nk hargai...kan?

on my way for hiking...bukit apa tah namanya....
ada tulisan zaman paleolitik tuuu~
x caya g la tgok...




here I am...and my friend...
*lawatan koko equestrian...*

nama saya Datin Sally...selamat berkenalan...

jemput la datang berholiday...
"warning:Bayaran sgt laaaa mahal*

tadaaaa...ini buktinya kami ni buat lawtn sambil belajar...ahaks!

itu saja entry kali....malas nk ceghita byk2...lets the pics strory you all everything....saja nk retract balik memori lama....sedih jgk kenangkan semula... :')

psstttt!sila tekan gmbr untuk tumbesaran sempurna...wahaha~

Friday, November 2, 2012

Sell Fish

Lai...lai...mai beli ikan...manyak segar wooo~

Lu adik manis mau beli ikan apa? ikan jerung ini manyak sedap woo...lu masak ikan jerung ini asam pedas campur itu pya tempoyak...pasti terangkat lu punya suami...

*******

please...again...dont just think about urselves......it really takes a lot of patiences when we work with others...






Thursday, November 1, 2012

Nice Day Today :)

Lain Padang, Lain Belalang...

People are not same...

sorry for my previous entry...

I am too emotional may be...

sorry again...

**********

Today I went to surgery clinic with a friend, Iman.....about 10 cases we had seen today during two and half hour we stayed there......at first when we reached the clinic....Iman brought me to attached with this two MO (each take one).....I am a lil bit lost because that was my first time me attended the clinic.....*to fill up the log book*so I asked him to get the permission first..It is not nice we just ceroboh masuk macam tu je...and you guess what? That two HO said "boleh..mari la..".... It is a biggggg relieve to me...so kitorang pun join la..my first expression to that two MO...the were all nice.....very nice Doctor.....siap suruh kitorang perform examination of Hernia lg......that time rezeki kitorang dpt tgk 7 y/o boy presented with inguinal swelling.....that boy will undergo surgery for hernioctomy on middle of Disember..and her mother mintak buat cicumcision terus.....senang!2 in 1 la kiranya...

and luckily Iman today dapat perform per-rectal examination *He was scolded by a HO after he perform this..hahah*just kidding..more to advice actually...long story kalau nk ceritakn kt sini..

Besides, we can observe the HO perform proctoscope...I am the one yg tolong suluhkan..hahaha...

actually that patient came with the complaint of passing blood during defecation for past 2 years.....up till now..pain at the epigastrium.....and diagnosed having "ulcerative collitis" because that patient was still young.....18 y/o single male...kesian kan? :(

thats about all yg i can share....nk share lebih2 x boleh...privacy org kena jaga...ahak!

last but least...I am starting to fall chenta with my new posting..kuikuikui..

This is my beloved clinical lecturer of surgery...
me tidur dlm kelas pun dia x marah..ahak!


happy reading...ignore my grammar...lalala~

:P






No Hurt Feelings

I do really believe with the saying "sinar muka menggambarkan apa yg terkandung di dlm hati".Hardly believe.

this morning, my friends and me  nk tgok seorg HO ni present case kpd MO during the ward round. About 9 of us berkerumun dkt bed patient tu..tak sampai 10 saat tiba2 ada 2 ekor HO tu dgn KASAR nya tarik langsir tutup x nk bg ktrg tengok...dah la muka dgn penuh irritate giler dkt kitorg..dlm hati aku dah sumpah seranah giler kt makhluk Allah dua ekor tu...

All this while selama 7 minggu aku dan kwn2 aku ikut ward round SPECIALIST ortho lebih ramai mncecah dkt 20 org lebih pusing satu ward ortho tu...SPECIALIST tu x pernah nk tutup2 langsir ke apa...apakejadah ko HO berlagak giler kan ngan kitorang...

byngkn depan2 muka korang dia tutup lgsr siap dgn reaksi muka menyampah dgn korang...rasa nk sumbt kasut aje ke dlm mulut manusia 2 ekor tu..ingt ktrg ni manusia  x de hati perut ke apa....

sincerely kitrg pun menyampah la dgn korang...berlagak!!!

I dunno why those HO acting like that....I know you all dah became a DOCTOR.....but for sure kau dulu pun start with being a MEDICAL STUDENT first.....terhegeh2 and tersengeh2 mcm kerang busuk menagih simpati drpd HO2 yg nmpk baik hati untuk tolong mengajr korang...x kn x pernh gone through this?...wajib pernah kan? so why too arrogant with kitorang..

I am soooo sorry...I am never had bad feelings to others...and never being rude with others*hopefully*

aku percaya....manusia2 perangai mcm ni never being success in their life..hey hello...semua SPECIALIST2 yg aku jumpa semua baik dgn students...x ada lg yg kerek mcm korang dua ekor...huh!

SEKIAN WASSALAM~


"KAMU JUGA GEMAR"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...