Monday, November 19, 2012

Awe Bungo



Heart cannot lies. 

Like mine cannot lies to you. And yours cannot lie to me.

My peberet flower....



People are macam-macam. 

Mcm bunga. Diciptakan Allah dengan berbagai-bagai jenis. Macam-macam warna. Merah, kuning, kelabu, hijau, biru laut and soooooo on~. Besides, ada bunga yang baunya harum. Tak dinafikan ada juga yg baunya busuk yg amat. Yang harum itu sudah tentu selalu didekati serangga. Yang busuk pula tiada serangga  yg sudi dtg dekat.Menjauh pulak lagi lah ada....Spesis bunga makan serangga pun ada. Berbisa.

Bunga yg digemari, dicum-cium berulang-ulang kali, dipeluk.Buat mandi bunga pun ada...Ada junga bunga yg dibenci...dipijak-pijak, disepak terajang...dibuang!

Semuanya ini adalah macam.....

Macam kita....Manusia. Allah cipta dengan mcm-mcm rupa, kerenah, pe'el perangai. Ada yang kita suka kerana rupanya. Ada juga yg kita suka sikap dan perangainya. Ada yang kita benci. Benci melihat rupanya. Dan juga kita benci kerana sikap dan perangainya. But how matter it is......masing-masing adalah MANUSIA. Hakikat kejadian. Hakikat apa yang Allah telah tanamkan dalam hati. Mata, telinga, mulut,fikiran dan perbuatan semua boleh MENIPU. Tetapi hati....NEVER EVER! Manusia yg kita suka...ye lah...sentiasa dikenang-kenang,dicari-cari,dirindu-rindu kalo boleh peluk cium pun tak pe! Yang benci dan menyampah pula...huh! dengar suara pun x leh!Apa-apa pun x boleh!

We have to live in reality. Kena sentiasa sedar....bhw itu peranan Allah cipta adanya sabar, adanya redha, adanya ikhlas...adanya ketetapan Qada' dan Qadr...

dan plg penting......adanya Allah....yg Maha Sempurna akan segala-galanya.

#kita sentiasa kena fight to live in peace...live in calm#



*sekadar selingan...* :-p






4 comments:

  1. Replies
    1. hahah...x lah...murah....boleh copy n paste...x yah byr...huhu~

      Delete
  2. live in reality...sedar akan sifat yang ALLAH ciptakan...suka vs benci...

    tapi kan, gamabr last tu buat aku hilang feel...hukhuk, grrrrrr!!!!

    ReplyDelete

"KAMU JUGA GEMAR"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...