Thursday, November 8, 2012

Kisah "Batu"

Salaamualaikum wbt semuanya...

Hari ni pergi klinik semuanya kes renal problem....Mostly melibatkan masalah renal stone + ureteric stone + bladder stone...

Hari ni hari bersejarah buat diri ini kerana dpt dgr kisah sedih dr patient.....hampir2 menitis air mata Mak Cik tu menceritakan masalah keluarga dia....Ceritanya bermula begini.....

Mak Cik ni ada stone at her right lower end of ureter....*lihat gambar dibawah yg ada "x" kt situ*



stone tu block air kencing dr kidney tu pergi ke bladder *tempat simpan air kencing tu* mengakibatkan Mak Cik tu mengalami complication "Unilateral (right) Hydronephronis" ......buah pinggang belah kanan Mak Cik tu dah jadi besar sikit akibat terkumpulnya air kencing mak Cik tu.....fahamkan? So, Doctor sarankan Mak Cik ni buat sugery nak buang stone tu...

Mak Cik tu bila dengar aje Doctor sebut pekataan "bedah" terus air muka dia berubah.....bukan masalah takut ke apa.....tapi masalah duit......

Mak Cik tu pun ceritalah pada kitorang tadi yg sebenarnya dia ni orang tak berduit......kerja dia pun ambil upah menjual sayur....gaji dibayar setiap hari depend on byk mana sayur yg laku hari itu...paling mahal rm20 inggit aje dapat....sometime duit gaji yg dia dpt tdk mencukupi perbelanjaan harian dia....gaji suami pula....lately majikan suami dia lmbt bagi gaji.....kadang dah habis satu bulan.....awal bulan berikutnya baru dapat...gaji pun berapa ratus sgt.....tak cukup.....memang x cukup...

anak dia semua 7 orang....yg sulong dah kawen...memang x dapat bantu keluarga memandgkn anaknya itu pun kerja kampung shj....anak ke-3 pula tiap-tiap bulan masuk hospital...dan tiap2 bulan jgk la mak Cik ni bila nak beli ubat di farmasi hospital untuk anaknya akan menangis merayu untuk dikurangkn bayaran ubat anaknya....duit yg dia ada hanya disimpan untuk bayaran perubatan anaknya yg ke-3 itu shj...

:'(

But anyway....selepas dipujuk oleh Doktor tersebut mak cik tersebut bersetuju untu lakukan pembedahan.....kerana komplikasi panjg akan mengakibatkan right kidney failure jika stone itu tdk dibuang..

*sigh*

Sedih sbnrnya nk cerita kt sini......anak bongsu mak cik tu pun baru berumur 5 tahun.....kecik lagi.....

hanya doa dpt ku kirimkan.....semoga mak cik ini sentiasa tabah membesarkan anak-anaknya....Ameen~




2 comments:

  1. Sedih :|
    Cemane kalian yg para doctor ni boleh kental tak nangis depan patient ni?

    ReplyDelete

"KAMU JUGA GEMAR"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...