Thursday, May 23, 2013

Sejenis Abuyabeyi

Assalamualaikum wbt...

First of all jom kita sama2 merafakkan kesyukuran kita kpd Allah swt kerana dgn izin dan inayah drNya...hari ini, jam ini, minit ini, saat ini Alhamdulillah kita berada dlm bulan Rejab...x lama lg masuk Syaaban dan lepaih tu tibanya bulan barakah bulan Ramadan...

Sekejap saja kan masa brlalu...Alhamdulillah sdh 21 kali dah ( kalo ikut kiraan umur) dpt menikmati Ramadan...inshaAllah tahun ni yg ke-22 Ramadan....doa sama2 agar Allah beri kesempatan itu..yg mana blum tntu kita dpt kan?

Skrg tgh berposting Public Health...Posting yg mmg mmbawa aku ke dlm dunia keasyikan... Ecewah..Keasyikan di sini maksudnya ialah aku enjoy je...bykkkkk sgt masa free...buleh dikatakn masa free lg byk drpd masa kau bljr...anyway mmg itu adalah hakikat Posting Public Health...Aku x nak cite lg psl posting ini...I ll keep it to the next entry...wokeh? ( Sila angguk tanda setuju)

Off da topic.

Thinking of another 2 years I have to go through to finish my studies adalah sgt menyesakkan kepala... 
2 tahun lg weh....lama tuuuuu....x tau la dpt survive atau x...hya pd Allah tmpt brsrh n tmpt brgntung...

Load of memories yg aku dh smpn dlm kpla...apa yg ada dlm blog ini 10% pun x smpai..huhu...

Tujuan asal aku buat blog ni adalah nk jdkn my diary-la-sgt....at last it end up with my-entah-apa-apa stories mories...wakakkaka...

Aku tulis post ini apabila aku sdr when Allah bg aku masa lpg...aku akan baca semula post-post yg aku tulis...and at that time aku akan nangis sorg2 mengenangkan kngn yg Allah dh bg pd aku...

Itu shja luahan kali ini...terima kasih sudi brsahabat dgn aku yg hina ini...

Salam.




Monday, May 13, 2013

Mak Saya Yang Bagilah!

Assalamualaikum wbt...


Aku nak bagitahu korang semua satu rahsia. Rahsia tentang salah satu daripada minat-minat aku....errrrr lebih kpd prkara tidak berfaedah sebenarnya...korang nak tahu apa dia? Ianya ialah aku suka mengorek rahsia nama orang...korek punya korek....dah dapat tahu nama empunya badan...then aku lupa camtu je....salah satu kelemahan aku ialah AKU PAYAH NAK INGAT NAMA ORANG!!!!

Tetapi...ada tetapi uolls.....

AKU SUKA KEPADA NAMA YANG SEDAP DIDENGAR....

errrr....maksud tuan blog?

maksudnya aku jeles dengan nama orang yang bunyinya mcm "kelllasssss sgt nama kau kan..".

Aku ada satu bnda nk story morry dgn korang...begini kisahnya.....(berkisah bagai la plakkkkkkkk....)..ada aku heran??

Banyak kali...tak selalu....tetapi BANYAK KALI....everytime aku introduce nama aku jika ada sesi suai kenal/ ice breaking/ taaruf...aku biasanya guna ayat skema je...cenggini bunyinya..

"Nama  Muhammad Ayub Bin Zainodin..."..

Aku berhenti kejap..tengok muka2 mereka2-yg-nak-tahu-sgt-nama-aku-tu...Ada yg sometime menyampuk cenggini...

"Wahhh nama Nabi...SubhanAllah.."

Ada yg hangguk. Tak tau la mengiyakan apa entah. Ada yg biasa2 je....

Satu perkara terdetik di pangkal hati (ayat BM A1 SPM Tahun 2008)...

Aku sedar nama aku biasa-biasa saja. Simple. Tak unik macam nama2 korang yang "wallawehhh!!!!..". Tak sedap didengar macam nama korang. Tak bunyi moden macam nama korang.  Bunyi macam orang zaman dahulu kala gittew.. I admit that.

Tetapi...

Nama aku dua patah perkataan aje (Cuba kira nama korang berapa patah perkataan) . Ada 2 gabungan nama Nabi yang hebat (Muhammad + Ayub). Orang kata (orang kata bukan aku kata) nama aku senang nak ingat. Orang kata (again orang yang kata bukan aku) tak berbelit lidah bila nak akad nikah nama aku nanti..(Aku lelaki awat nak akad nama aku plak???  Woi cerdik! Tok Kadi nanti kena akad  nama kau jugak la weiii!!!)


Contoh Akad Nikah:

Tok Kadi : Muhammad Ayub Bin Zainodin!

Aku : Ya saya..

Tok Kadi : Aku nikahkan dikau dengan anak perempuanku...

(berangan sangat kau kan!)


Dan yang paling paling penting.....

Nama aku MAK AKU YANG BAGI!!!!!

p/s kepada Puan Azizah : Saya sayang Ma sampai ke syurga inshaAllah....Ma sentiasa Nombor 1 carta hatiku..thanks for everything...terima kasih sbb sntiasa layannnnn je perangai manja+gedik+menyampah anak lelaki ke-2 mu ini...sila menanti dgn sabar Abg Teh bwk balik rumah calon menantu hokeh????lallala~



Kita masuk syurga sama-sama ye Ma? *peluk-sama-sama*
Abang Teh janji akan jaga Ma sampai akhir hayat.. :')
(gmbr curi dr Mr.Google)









"KAMU JUGA GEMAR"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...