Sunday, March 16, 2014

Laluan Hidup Aku--Doktor UniSZa Part 1

Salaamualaikum wbt.

ZAMAN SEKOLAH MENENGAH DULU-DULU

Aku.H. dan si L. Kami bertiga waktu zaman sekolah dulu memang kamceng giler. Aku dengan H satu kelas. Jannatul Ma'wa nama kelas kami. Nama syurga baq hang. L pula kelas Jannatul Firdaus. Nak citer keakraban kami ni, tiap2 kali waktu rehat kami bertiga mesti pergi dewan makan sesama. Eh x pergi kantin?Mesti korang pelik kan? Sekolah aku dulu tu dewan makan kitorang waktu rehat jam 10pg tu derang sediakan kuih-muih utk pelajar2. Jd bg menjimatkan wang kitorang x g kanten tp pergi dewan makan je ambek kuih sebiji dan biasanya minum tea o suam tu je.

Eh mana kisah kamceng nya?

Meh aku nak citer.

Aku dengan H satu kelas an? Jd bila kelas kitorang habes dulu untuk rehat, kekadang tu kelas L x abes lg. Jd aku dgn H akan tunggu kelas dia sampai abes baru kitorang gerak g dewan makan sesama. Begitulah sebaliknya L akan lakukan utk kitorang. Benda ni terjadi sampai r kitorang abes sekolah iaitu abes SPM.*sedeh lak aku bila teringat kenangan kami ni*

H dan L dua-dua budak pandai dan aktif. Aku budak biasa-biasa je. H budak paling pandai. Kau tau tak dia dapat ranking ke -8 pelajar terbaik dalam PMR 2006 seluruh Malaysia??? Pandai giler kan?

H dan L jugak dua2 ketua pengawas. Eh naper ada 2 org ketua pengawas?? Lol. 

H ketua pengawas sekolah. L pulak ketua PRS. Pembimbing rakan sebaya. Dua-dua pengawas r tu. Cuba beza bidang je. Kan?hehe 

Aku? Cam biasa r. Budak biasa-biasa je. Sedih kan?

H aktif dalam debat bahasa melayu dan syarahan sekolah. Nun sampai jd wakil Selangor dia bersyarah. Selalu aje ponteng kelas utk latihan apa sume. Tp exam tetap teror n skor memanjang. Aku x paham caner dia leh skor. Bila jd cemtu, aku terpaksa akui dia memang genius. Ye la, aku yg selalu dtg kelas dan study x seberapa ni pun skor ala kadar je. Dia yg byk x dtg kelas plak lg tinggi dr aku. Aku ni bodoh ke? Bukan. Sememangnya si H tu yg terlebih kepandaiannya. Kan?

L plak aktif dalam debate. Siyes teror giler dia berdebate. Huh! English aku plak memang ke laut mati kalo bercakap. Apatah lg nak berdebat dlm omputih? Kompem hancus lg memalukan diri.

Aku selalu tya H dan L. 

"Weh korang nnti korang nk jd pe?"

H laju je jawab "doktor".

"Ko plak L nk jd pe?"

L pikir beberapa saat sebelum jawab "Engineer kot. Entah. Tengok acaner result aku nnti. Dah ko nak jd pe?"

"Aku?errr wartawan kot. Aku memang suka r tengok wartawan dlm tv tu. Yg p jenjalan satu dunia tu smbil citer2 pengalaman dia dalam tibi tu."

*mata bersinar2 bila memberitahu impian aku itu*

------------------------------------------

Result SPM keluar.

Ye sudah tentunya H ttp jd best student sekolah. Stret 12A1. L plak 12A. Aku? Biarlah rahsia.

Aku mesej H dan L tya derang nk smbung belajar kat mana. Dua-dua bgtau aku nk smbung jd doktor. H azam dia nk smbung kt Mesir. L pun sama. Pastu derang tya aku. Aku jawab senang aje.

"Aku ikut korang aje la".

Senang. Sebab aku sayang derang sepenuh hati aku ubah cita2 aku. Sebabnya masa tu aku yakin bila aku jauh dr derang aku xkan jmpa lg yg satu kepala mcm derang berdua. 

*bila fikir sekarang bodoh plak aku buat camtu.Siyesly*

Beberapa bulan kemudian.

H terbang ke Egypt mbek Medic. L plak terbang UK mbek Engineering. Yes. L mbek engineering atas desakan kakak dia yg keje sbg engineer jgk. Sian dia. Anyhow skrg dia sgt bhgia dgn bdg tu.  Untung laaaa tu je aku leh ckp.

Aku plak?

Aku smbg kt Kolej Matrikulasi Pahang di Gambang. Aku dpt twrn Sains Hayat untuk Program Satu Tahun. Aku sedih ke? X de r sedih sgt. Life must go on brother. 

Lps setahun, i nailed it. Dpt r pointer tggi, pastu apply r medic d Uni Sultan Zainal Abidin. Masuk sini tengok2 aku batch ke -2. Hahaha course medic kt sini masa tu baru umur setahun. Aku tahu dah. Hehehe

Skrg dh cukup lima batch. Junior2 aku sume 4 flat habaq hang. UniSZA skrg dah demand dah weh pengambilan dia. Maknanya kalo ko xdpt  4 flat samada matrik ke asasi ke jgn harap r dpt mbek medic. Sedih kan?

Nak wat acaner, bdk zaman skang pandai2 sgt. Sape suh jd pandai? Hehehe bodoh lak aku tya soklan gitu.

So, begitu la sedikit sbyk riwayat hidup aku sampai r terdampar di unisza mgmbil Medic. Setahun lebih lg kt sini. Doa2 la lps grad terus dpt posting kt mana2 hospital. Asalkan dpt. Sabah atau Sarawak pun aku sggup prgi. 

--------------------------------------------

"So, tuan belog ok ark mbek Medic?".

Mesti korng tya soklan ni kan? Aku tahu dah. Jd aku tya korang balik. Korang nak jawapan jujur ke jawapan tipu?

"Mesti r jawapan tipu tuan belog". *angkattangankebahumatajelingkeatas*

Sarcastic sgt kan korang.haha.

Ye.Aku bahagia. Alhamdulillah kerana Allah bawak aku ke atas jalan ini. Aku sgt2 menghargia jalan yg aku ambil ini. Siyes, korang bljr 5 tahun pun korang rasa x cukup utk bkrja, tp nak sgt2 kerja jd doktor.Acaner tu?

Korang pikir r sendiri.

Ok dah.

Ada soalan? 

*angkat kening*

Thursday, March 13, 2014

2014- umur aku 23 dh la ni.

Salaamualaikum..

Gilos lamo aku dok ngepost dale blog aku ni weh!

Have nothing to story u guys ----> ape ko ingat aku ni story teller korang ke hape?

Kalo korang rindu aku korang follow je la twitter(yg ni aku aktif gegiler babeh!meroyan tiap2 ari dlm twitter aku tuh. Taip je ZainodinAlAyubi..hah jumpa la aku kat situ. Tp kena request la.Sebab aku bkn jenis yg suka open sume bnda dgn sume org.

Kalo nk ikut muka  buku..taip Ayub Zainodin. Entah la korang jmpa aku kt sini. Sbb aku private org yg nk find friends on fesbuk. Retis sgt idop ini.

Lg kalo korang nk tahu muka aku ni acaner boleh la follow aku nyer instagram. Taip je Ayub Zainodin.

Feel free to follow me.

Daaa. Ok doa2 la aku rajin ngepost. Korang leh request aku nk ngepost ape bu drop ur comment on this post. 

Ewww.

Salaam.

"KAMU JUGA GEMAR"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...